„Учител –будител в дигиталната ера” 2018

Участие в кампанията

„Учител –будител в дигиталната ера” 2018

 

Учениците от ІІІ в клас под ръководството на класния си ръководител г-жа Елена Иванова се включиха в инициативата на Националния център за безопасен интернет „Учител-будител в дигиталната ера” 2018. Кампанията се провежда за осма поредна година, като тазгодишното издание цели да даде идеи на българския учител как да преподава умения на 21. век по време на редовните си часове.

В час по човекът и обществото  запознаването с конкретното учебно съдържание по предмета  беше съчетано с дейности, развиващи дигитално-медийната грамотност на третокласниците в област „Информация”. Чрез проблемни въпроси, мозъчна атака, дискусия бяха извлечени стратегии за търсене на информация в интернет /използване на търсачки, търсене с ключови думи, проверка на достоверността на информацията/, както и признаците, по които може да се определи достоверната информация. Основната дейност в урока беше свързана с проверка на информация по темата „Водите на България”. Работейки по двойки, учениците подбираха ключови думи, посещаваха по няколко уебсайта и сравняваха информацията, проверяваха за дата или автор на публикацията. В края на часа третокласниците споделиха резултатите от своята работа и изразиха своите преживявания – кое им е било лесно, забавно, интересно, кое ги е затруднило.

Провеждането на този урок не е първата проява с учениците от ІІІ в клас, посветена на дигитално-медийните умения. През миналата учебна година в открит урок по метода „връстници обучават връстници” и използвайки техниката на форум-театъра, тогавашните второкласници поставиха проблема за безопасността в интернет.

Участието в кампанията „Учител-будител в дигиталната ера” 2018 получи положителна обратна връзка от страна на организаторите и покана за включване в следващи инициативи.